Logo One Planet

Bijenweekend

bij op een bloem
bij op een bloem
Activiteit | 21 mei 2022 - 22 mei 2022

In One Planet komen we op 21 en 22 mei in actie voor de (wilde) bijen. Doe je mee?

20 mei is het World Bee Day. Deze dag is wereldwijd uitgeroepen door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor het belang van bijen op initiatief van Slovenië. De maand mei is een bijzondere maand voor onder andere de honingbijen. De kolonie is dan zeer actief, produceert volop voorjaarshoning en gaat vaak zwermen. Ook zijn in mei vele wilde bijensoorten actief.

Pimker, de imker van de koning

Pim Lemmers (de imker van de koning en beter bekend als Pimker) zal een interactieve familielezing geven over de honingbij. Wat eten bijen? Waarom is bij de honingbij de koningin zo belangrijk? Hoe vervoeren bijen stuifmeel naar hun nest? Hoe heet het bouwwerk dat bijen zelf maken? Hoe gaat de bijendans? Dat en nog veel meer kom je te weten, want hoe meer we over bijen weten, hoe beter we ze kunnen helpen.

Stel je vragen over honingbijen of over imkerij aan Pim. En ervaar hoe het is om in een imkerpak te lopen. Haal jij na afloop een potje honing en BIJvriendelijke zaden bij Pim op?

Wanneer: zaterdag 21 mei en zondag 22 mei
Hoe laat: 14:00 uur (ongeveer 15 minuten)
Locatie:
Studio (onder de Potvis)
Voor wie:
vanaf 6 jaar

Sloveense bijenkast en Honing proeverij

In 2021 kreeg Museon-Omniversum een Sloveense bijenkast cadeau. De Sloveense bijenkasten zien er heel BIJzonder uit. Ze zijn beschildert met kleurige afbeeldingen van gebeurtenissen uit het dagelijks leven, grapjes, wijsheden of heiligen. Deze volkskunst werd ontwikkeld in de 18e eeuw, volkskunstenaars beschilderden de bijenkasten in ruil voor een slaapplaats op de boerderij en wat eten.
Tot op de dag van vandaag kiezen veel imkers ervoor om de voorpanelen van hun bijenkasten te laten versieren. Als ze geen tijd hebben, of geen schilders kunnen vinden, dan gebruiken ze kleurmotieven om de bijen te helpen hun eigen “huis” gemakkelijk te vinden.
Kom je de BIJzondere kast ook bekijken?!

Wanneer: zaterdag 21 mei en zondag 22 mei
Voor wie: iedereen
De kast is tijdens openingstijden te bezichtigen in de foyer van het Museon.

Honingproeverij:

Slovenië produceert 2500 ton honing per jaar. De Sloveense honing heeft een internationale erkenning gekregen. De honing wordt gewonnen uit acacia’s, bloemen, lindes, kastanjes, sparren en boshoning. Deze honingsoorten en smaken zijn typerend voor het land. Vandaag kun jij een selectie proeven.

Wanneer:
zaterdag 21 mei 11:30-12:30 & 15:00-16:00 uur
zondag 22 mei 14:30-15:30 uur
open inloop
Voor wie: voor iedereen die trek heeft in honing

Bekijk ook de activiteiten van zondag 22 mei (biodiversiteitsdag)

Nog meer weten over de bij? Doe ons bijenquiz!