Logo One Planet

Haags Tech-weekend en FIRST LEGO League

Activiteit | 28 januari 2023 - 29 januari 2023

Het laatste weekend van januari beleven bezoekers, jong en oud, het plezier van techniek bij Museon-Omniversum. Voor een speciale prijs van €10 zie je hoe leerlingenteams strijden voor een plaats in de felbegeerde Benelux-finale van de FIRST LEGO League. Ook volg je tijdens het Haags Techweekend verschillende activiteiten. Het Haags Techweekend bestaat uit verschillende demo's, workshops en doorlopende activiteiten. Wat ze precies inhouden, vind je hier:


Activiteitenprogramma Haags Techweekend

Demo van Aerodelft

Aerodelft is een studententeam met één missie: CO2 vrij vliegen met een waterstofvliegtuig. Een prototype van dit personenvliegtuig, met een spanwijdte van 6 meter, is tentoongesteld in Museon-Omniversum. Hiermee promoot Aerodelft dat waterstof gebruikt kan worden als alternatieve brandstof voor vliegtuigen.

Kom je ook naar dit bijzondere vliegtuig kijken? De studenten staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

Waar: Bouwplein (begane grond museumgebouw)

Meer informatie over Aerodelft


Presentatie en fotoshoot van Electric Superbike Twente

Dit jaar bouwt het zesde team, bestaande uit 15 studenten, van Electric Superbike Twente, aan een nieuwe elektrische superbike! Samen werken ze komend jaar aan een lichtere motor. Deze motor draagt door middel van een batterijwisseltechniek bij aan de missie: het laten zien van duurzame mobiliteit! Om de racewereld voor toekomstige generaties te behouden, heeft het team zich ten doel gesteld om MotoGP-rondetijden te behalen met een volledig elektrische superbike.

Er komt een presentatie over deze te gekke motor en je kan op de foto met deze volledig elektrische supermotor.

Waar: Ontvangstruimte (begane grond museumgebouw)

Meer informatie over Electric Superbike Twente


Tuktuk demo van Haagse Hogeschool

Ken je de Tuktuk? Het is een vervoersmiddel die vooral in Aziatische landen wordt gebruikt. De Haagse Hogeschool neemt er een mee om te laten zien hoe duurzame energietransitie plaats kan vinden.

Waar: Ontvangstruimte (begane grond museumgebouw)


Workshops waar je je voor kan inschrijven

Workshop programmeren van CoderDojo

Wil je leren programmeren? Wil je zelf een game maken of apparaten aansturen met een computer? Kom dan naar CoderDojo Den Haag. Met een team vrijwilligers organiseert Coderdojo al 7 jaar workshop over onderwerpen als Scratch, Python, micro:bit, Java Script, 3D design en nog veel meer.  Tijdens het Techweekend zal CoderDojo op zaterdag 28 januari jonge bezoekers leren programmeren in scratch. Je hoeft hiervoor nog niet te kunnen programmeren.

Waar: Ontdek de Wereld (eerste etage museumgebouw)

Wie: Iedereen vanaf 7 jaar (15 kinderen per uur. Inschrijven bij de balie op de dag zelf. Vol is vol)

Starttijden: 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00 uur

Duur: Ongeveer 50 minuten

Meer informatie over de CoderDojo


Workshop solderen van Junior IOT

In de Junior IOT werkplaats soldeer je zelf je eigen lichtmachine. De begeleiders helpen je op weg met de eerste stappen.  

Waar: Eerste verdieping museumgebouw

Wie: Iedereen vanaf 7 jaar (16 kinderen per uur. Inschrijven bij de balie op de dag zelf. Vol is vol)

Starttijden: 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00 uur

Duur: Ongeveer 30 minuten

Meer informatie over Junior IOT


Workshop Marsrover maken van Team Tumbleweed

Wil je leren hoe je de wind kunt gebruiken om rovers te helpen mars te verkennen? Sluit je aan bij Team Tumbleweed om meer te weten te komen over de Tumbleweed Rover: een nieuwe, door de wind aangedreven Marsrover die de huidige benadering van Mars-verkenning uitdaagt. Bouw zelf een Marsroverprototype in een interactieve activiteit!

Waar: Andre Kuijperszaal (eerste verdieping museumgebouw)

Wie: Iedereen vanaf 7 jaar (16 kinderen per uur. Inschrijven bij de balie op de dag zelf. Vol is vol)

Starttijden: 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00

Duur: Ongeveer 30 minuten

Meer informatie over Team Tumbleweed


Workshop van Science Centre Delft

Ken jij Ozobot al? Doe mee met de workshop van Science centre Delft en ga aan de slag met deze kleine robot. Ozobot heeft lichtsensoren aan de onderkant, waarmee het kan “zien”. Ozobot programmeren is heel gemakkelijk. Teken lijnen en kleurcodes en plaats Ozobot vervolgens op de zojuist getekende lijn. Ozobot volgt nu de lijnen en zal acties uitvoeren bij de gekozen kleurcodes.

Waar: DiscoverLab (begane grond museumgebouw)

Wie: Iedereen vanaf 7 jaar (16 kinderen per uur. Inschrijven bij de balie op de dag zelf. Vol is vol)

Starttijden: 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00

Duur: Ongeveer 30 minuten

Meer informatie over Science Centre Delft


Jet-Net

Bij Jet-Net vind je een doos met LEGO blokken. En dan? Bouwen maar! Een bouwinstructie ligt al klaar waar je mee aan de slag kan. Maar dan ben je nog niet klaar! Daarna ga je jouw net gebouwde robot programmeren en mag je onderzoeken hoe je robot vooruit gaat, linksom of rechtsom. Kom je er niet uit, we helpen graag.

Waar: Eerste etage museumgebouw

Wie: Iedereen vanaf 7 jaar (16 kinderen per uur. Inschrijven bij de balie op de dag zelf. Vol is vol)

Starttijden: 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00

Duur: Ongeveer 30 minuten

Meer informatie over Jet-net


Doorlopende activiteiten

Interactieve kennismaking met Gyromotics

Ieder jaar verliezen meer dan 1 miljoen mensen wereldwijd een arm of een been. Gyromotics ontwikkelt, produceert en levert geavanceerde prothesevoeten voor mensen die een actief leven willen leiden. De ArcX prothese is een dagelijkse- en sportprothese in 1 en stelt gebruikers in staat om alles te doen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.

Tijdens het Haags Techweekend kun je op het beweegplein sporten en ervaren dat het heel fijn is dat er protheses worden gemaakt zodat bewegen voor iedereen mogelijk is.

Waar: Beweegplein (begane grond museumgebouw)

Meer informatie over Gyromotics


Interactieve kennismaking met 'Robots in de klas'

Tijdens het techweekend krijg je een interactieve presentatie rondom robotica en programmeren.

Robots spelen een steeds grotere rol in onze samenleving. De sociale robots van 'Robots in de klas' zijn ideaal voor het aanleren van mens-robot interactie en het ontwikkelen van digitale skills zoals bijvoorbeeld programmeren. Ontmoet de NAO robot en ontdek wat jullie van elkaar kunnen leren.

Waar: Clubhuis (begane grond museumgebouw)

Meer informatie over Robotsindeklas


Lego Expo

Kom naar de expo van een aantal Lego Technic modellen en een aantal lego-beelden zoals een sloopkraan, Kenworth truck en een vintage Bugatti, Bentley en Citroen. Stel al je vragen over de modellen en beelden of ga ermee op de foto.

Waar: Eerste etage museumgebouw


VR van Haagse Hogeschool

Maar dat is niet de enige activiteit. Ze nemen ook VR brillen mee. Speel een spel met een VR bril door in de VR opstelling te gaan staan.

Waar: Mens en evolutiezaal (eerste etage museumgebouw)