Logo One Planet
origami kraanvogel
origami kraanvogel

Kraanvogel vouwen

Activiteit

Als symbool van vrede gaan we een slinger van 1000 kraanvogels vouwen. Help je mee?

Op 24 oktober, de dag van de Verenigde Naties, organiseert het Museon van 12.00 tot 16.00 uur deze speciale activiteit. Deelname is gratis voor bezoekers van het Museon. Aanmelden: balie Museon.

Er is een beroemd verhaal over het vouwen van kraanvogels. Toen het Japanse meisje Sasaki Sadako twee jaar oud was viel tijdens de Tweede Wereldoorlog de atoombom op de stad Hiroshima. Sasaki woonde vlakbij de inslag. Gelukkig overleefde ze de vuurzee. Maar op haar elfde werd ze ineens erg ziek. Ze had leukemie gekregen door de straling van de bom. Een vriend vertelde haar dat er een oude Japanse legende was, die zei dat iedereen die 1000 kraanvogels zou vouwen, een wens mocht doen. Sasaki begon met vouwen. Ze hoopte dat niet alleen zij, maar ook alle andere kindslachtoffers van de atoombom, een wens mochten doen. Ze vouwde in 14 maanden 1300 kraanvogels tot ze helaas overleed. Na haar dood zamelden haar schoolvriendjes geld in om kinderen te helpen die ziek waren geworden door de atoombom. Haar wens was daarmee uitgekomen.

Door Sadako werd de kraanvogel nog meer een symbool van leven en overleven. Bij monumenten in Japan worden jaarlijks nog steeds slingers met duizenden kraanvogels gelegd.

Wanneer:
24 oktober, 12.00 tot 16.00 uur

Handleiding kraanvogels vouwen