Logo One Planet

Allosaurus

Het Allosaurusfossiel in een vroegere opstelling
Het Allosaurusfossiel in een vroegere opstelling

About the Museon Allosaurus fossil

The Museon Allosaurus is 8 metres long and its height at the head is 3.30 metres. At the hips, the height is 2.70 metres. The Allosaurus was found on the territory of a private ranch on the border of Utah and Wyoming (United States), 30 kilometres east of the city Jensen.

Almost complete
When the Museon Allosaurus was found, it was nearly  complete. Lacking were only a lower jaw half, some parts of the legs, a small quantity of ribs and projections from a number of vertebrae which are only seldom preserved. To complete our Allosaurus, we used casts from another Allosaurus. The rest of the Allosaurus, including all teeth, is completely original.

From discovery to skeleton
Preparing the skeleton was an immense task. For example, the pelvis had to be freed from rock-hard sandstone. Here, the problem was the fact that the fossil material was nearly as hard as the rock from which the bones were to be released. In such a case, it is very difficult to determine the boundary between  bone and stone, so releasing the bones will take a lot of time. The cervical vertebrae were hidden in slate. This caused other problems in releasing them, namely, that the vertebrae had been deformed considerably. The preparator has managed to reconstruct them magnificently and has created a slightly S-shaped neck. This shape is known from reconstructions made earlier . The Allosaurus has been displayed in an active position, as if the skeleton is walking.

Brown
The skeleton is mainly brown, due to ferric oxide (rust) present.  The fossil material shows  whitish spots as well. These spots were probably created by an unknown mineral that has dissolved part of the ferric oxide during disintegration, allowing the spots to arise. 

Where was the Allosaurus found?
The Museon Allosaurus was found in the world-famous Morrison Formation. This is a sediment that was formed in the central part of the United States between 155 and 148 million years ago. The Morrison Formation covers a surface of 1.5 million km². These sediments have been formed in an era when the climate was much warmer than it is today. A subtropical climate prevailed up to 60° north latitude (now the south points of Greenland and Finland). There are indications that there were dry seasons as well.

In the southern part of the Morrison Formation, there are sandstones that were formed as dunes in a desert. To the north, the Morrison Formation is comprised of sediments that were deposited by meandering rivers. They have left traces in the form of sandy midstreams. The Allosaurus was found in these river sediments.

 

Leefwijze van de Allosaurus

De Allosaurus heeft waarschijnlijk de leefwijze van een actieve predator (roofdier) gehad, maar heeft zich vermoedelijk ook gevoed met aas. Gezien het aantal exemplaren dat in verschillende groeven bij elkaar is gevonden, kan het zijn dat Allosaurussen in kleine groepen geleefd hebben en als groep jacht gemaakt kunnen hebben op een prooi. Plantenetende tijdgenoten als de diplodocus, de apatosaurus (voorheen Brontosaurus genoemd), de stegosaurus en de camarasaurus (te zien in Naturalis) zouden tot maal gediend kunnen hebben. Zeker is dat op staartwervels van enkele apatosaurussen de vraatsporen van een Allosaurus zijn gevonden. Volgens onderzoekers zou dit kunnen duiden op het eten van aas.

Grootste vleeseter

In het laatste deel van de Jura Periode was de Allosaurus de grootste vleeseter die in Noord-Amerika, Afrika, Australië en China rondliep. Met een grootte van 8 tot 12 meter woog een volwassen Allosaurus vermoedelijk enkele duizenden kilo's. Een Allosaurus liep op zeer krachtige achterpoten waaraan ook nog flinke klauwen zaten. De staart was een belangrijk hulpmiddel bij het bewaren van zijn evenwicht. Elke voorpoot heeft drie vingers met scherpe nagels en is ongetwijfeld gebruikt om er een prooi mee vast te houden. De voorpoten van een Allosaurus zijn langer dan de voorpoten van Tyrannosaurus rex . De schedel van een Allosaurus is tamelijk licht gebouwd. Grote openingen tussen de schedelbeenderen zorgden enerzijds voor een lichte bouw, maar tevens voor grote stabiliteit van de schedel bij het verorberen van zijn maal. In zijn kaken zitten in zeventig scherpe dolkvormige tanden.

Dino-kerkhof

Op enkele plaatsen zijn meerdere Allosaurus-skeletten bij elkaar gevonden. Men denkt dat deze dieren in kleine groepen geleefd hebben. Zij kunnen als groep gejaagd hebben. De Allosaurus heeft op plantenetende dinosaurussen gejaagd, zoals Diplodocus, Apatosaurus (voorheen Brontosaurus genoemd), Stegosaurus en Camarasaurus. Vermoedelijk heeft de Allosaurus zich ook gevoed met aas.

Othniel Marsh, de 'ontdekker' van de eerste Allosaurus
Othniel Marsh, de 'ontdekker' van de eerste Allosaurus
Allosaurusvondsten

De Allosaurus is al in de vorige eeuw beschreven als Allosaurus fragilis, door de beroemde paleontoloog Othniel Marsh (1877). De beschrijving geschiedde op basis van een tand, enkele rugwervels en een teenkootje. Na enige tijd kon de beschrijving verbeterd worden. Er zijn inmiddels veel exemplaren van de Allosaurus gevonden, zodat deze dinosaurus nu goed bekend is. Zo zijn er in de Cleveland-Lloyd Dinosaur Quarry in Utah zeker 44 exemplaren gevonden. Het waren zowel volwassen als jonge exemplaren. Dit is vreemd, omdat in de regel vleeseters niet met deze grote aantallen bij elkaar gevonden worden.

Er is echter vastgesteld dat in de zogenaamde dinosauruskerkhoven toch vrij veel vleeseters aangetroffen worden. Een dergelijke vondst zou voor planteneters beter te begrijpen zijn, omdat van veel planteneters bekend is dat zij in kuddes geleefd hebben. De onderzoekers hebben aanwijzingen dat hier sprake moet zijn van een zogenaamde predatorval. Dat betekent dat predatoren bij hun jacht op een prooi op dezelfde manier aan hun einde komen; zij kunnen bijvoorbeeld vallen in een ondergrondse holte of wegzinken in een moeras. Mogelijk zijn veel vleeseters hier als aaseter aan hun einde gekomen.

De schedel van de Allosaurus in de CT-scanner
De schedel van de Allosaurus van het Museon in de CT-scanner
Onderzoek naar de Allosaurus van het Museon

In 2014 hebben drie studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoek aan de allosaurus van het Museon gedaan. Het doel: meer te weten komen over het leven van de dino.

Groeilaagjes in de botten

Een van de studenten Sifra: ‘Ik heb een gat geboord in zijn dijbeen. Zo kan ik de microscopische groeilaagjes in het bot tellen. De botten groeien in de winter en in de zomer niet even snel. Daardoor krijg je eigenlijk jaarringen, net als bij bomen’, legt de studente uit. Door deze laagjes te tellen heeft ze de ouderdom van de allosaurus bepaald. ‘We denken dat de allosaurus ongeveer vijftien jaar oud was; dat is ruim volwassen.’

CT-scan

Ook bracht de Allosaurus een bezoekje aan het HagaZiekenhuis in Den Haag. Daar wachtte de CT-scan. Jelle: ‘Als je de schedel door de CT-scan haalt, kun je alle botten en holtes goed zien.’ Volgens hem hielp het ziekenhuis graag mee. De dokters vonden het vooral heel interessant om met de ongebruikelijke patiënt te werken. ‘Helaas zit de hersenholte vol met klei, waardoor we niet weten hoe intelligent de dino was’, betreurt Jelle. ‘Wel weten we nu dat de schedel redelijk compleet is.’

Je bent wat je eet

Jasper bestudeert de tanden van de Allosaurus: ‘Je bent wat je eet. Dat geldt ook voor allosaurussen. Wanneer de tanden groeien, laat het type voeding een patroon achter in de tanden.’ Jasper bekijkt dat patroon om uit te vogelen wat de dino at. ‘Ik zie twee signalen in het patroon. Het ene is karakteristiek voor voeding uit bergachtig gebied, het andere voor laaglandvoedsel. Waarschijnlijk migreerde onze allosaurus tussen deze gebieden, om het hele jaar te kunnen eten.’