Logo One Planet
Museon tweede bij RAAK Stimuleringsprijs
Museon tweede bij RAAK Stimuleringsprijs

Museon tweede bij RAAK Stimuleringsprijs

15 oktober 2018

Het Museon is tweede geworden bij de Raak Stimuleringsprijs, in 2016 door Oogfonds, Stichting Dedicon en het Van Abbemuseum in het leven geroepen om musea te inspireren een programma te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking.

Het museum heeft deelgenomen met een voorstel voor de ontwikkeling van zinnenprikkelende rondleidingen langs voorwerpen op het gebied van natuur, cultuur en technologie uit alle delen van de wereld op een plek die voor de meeste bezoekers verboden gebied is: het museumdepot. De prijs bestaat uit een bedrag van € 15.000,-, kennis en materialen. Het Verzetsmuseum in Amsterdam is eerste geworden, het Voerman Museum in Hattem derde.

Welke vorm krijgen de rondleidingen?

De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Met een deskundige van Visio Zicht op Toegankelijkheid is al gekeken naar de toegankelijkheid van het depot voor mensen met een visuele beperking. Workshops om samen met blinden en slechtzienden de rondleidingen inhoudelijk vorm te geven staan op stapel, want wat voor vorm die rondleidingen zullen krijgen, staat nog niet vast. Het Museon wil ze tijdens een aantal workshops samen met potentiële deelnemers vorm geven. Welke voorwerpen zijn interessant om in de hand te nemen en te voelen? Welke verhalen zullen er worden verteld? De collectie van het Museon telt meer dan 270.000 voorwerpen, dus de keuze is enorm. Is het voor deelnemers interessant om te voelen wat voor snavel een pelikaan heeft? Willen ze de gelegenheid aangrijpen om zich een beeld van een uil of van een ander dier te vormen? Van een Romeins olielampje of van een prehistorische pijlpunt? Van die bijzondere steen of dat mineraal? Dat Afrikaanse masker? Een bepaald apparaat? Volgens plan kunnen mensen met een visuele beperking en hun begeleiders hun rondleiding door het museumdepot vanaf volgend voorjaar boeken.