Logo One Planet
Planeet Aarde
Planeet Aarde

Museum Jeugd Universiteit, voorjaar 2022

Museum Jeugd Universiteit

Activiteit

Meer weten dan je juf of meester?! Kom dan naar de MuseumJeugdUniversiteit!

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoord op spannende vragen uit de wetenschap! Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar. Schrijf je in via www.museumjeugduniversiteit.nl (vanaf 18 december, 12:00 uur) en haal je MJU-diploma!


Ben jij gemaakt van sterrenstof? - 13 februari 2022

Nova

Droom jij er ook wel eens van om astronaut te zijn en de aarde van boven af te zien? En op reis te gaan door de ruimte en te ontdekken hoe planeten en sterren ontstaan? In dit college ga je samen met sterrenkundigen van NOVA op ruimtereis. Ze vertellen, maar laten vooral zien, in de enorme koepel van het Omniversum hoe bijzonder de ruimte is. Ze kunnen de ruimtereis overal naar toe laten gaan, van dicht bij de aarde tot de verste sterrenstelsels. Je ontdekt dat wij eigenlijk ook uit stukjes sterren bestaan en dat onze aarde eigenlijk heel bijzonder is.

Dit college vindt plaats in de Digital Dome van het Omniversum. 

Hoeveel tomaten zitten er in jouw t-shirt? - 27 maart 2022

Kim Poldner

Kleding dragen we allemaal. Misschien heb jij een kledingkast vol met mooie outfits of loop je het liefste rond in je oude kloffie. Kies je ‘s ochtends een katoenen t-shirt om te dragen of een warme wollen trui. Maar wat gebeurt er eigenlijk met kleding die kapot is of die je niet meer mooi vindt? Kim Poldner, wetenschapper circulaire mode van de Haagse Hogeschool, onderzoekt hoe we oude kleding kunnen recyclen in plaats van verbranden en welke andere materialen geschikt zijn om kleding van te maken. Heb jij bijvoorbeeld al sneakers van ananas in je kast, een trui van dennennaalden of een shirt van tomaten? In dit college kom je van alles te weten over het leven van onze kleding.
 

Eet jij straks algenpizza? - 24 april 2022

Odrada Burghoorn

In de prehistorie moest je op jacht als je zin had in een mammoetburger. In de Middeleeuwen gebruikte je geen vork en nam iedereen z’n eigen mes mee. Nu denken sommige mensen dat chocomelk van bruine koeien komt en kip uit de fabriek. Weten we eigenlijk nog wel waar ons eten vandaan komt en welke uitvindingen hebben ons eten beter gemaakt? En wat gaan we in de toekomst eten? Een eendenkroostburger, een algenpizza of een 3D geprinte chocoladereep? Kunstenares Odrada Burghoorn van Eat Art Collective neemt ons mee in dit college in de geschiedenis en de toekomst van het eten op ons bord.


Lust jij thee van plas? - 22 mei 2022

Peter Scheer

Hoe vaak per dag ga jij naar het toilet? En hoe vaak drink je een kopje thee? Niet iets wat je misschien snel met elkaar vergelijkt. Maar is het eigenlijk niet raar dat we onze plas zomaar weg doen terwijl het ook een grondstof kan zijn? Uitvinder Peter Scheer van SEMiLLA Sanitation/Nijhuis Saur Industries heeft een toilet bedacht waarbij de plas wordt opgevangen en wordt omgezet tot schoon water en mest voor muntplantjes. Het ideale recept voor een lekker kopje muntthee. In dit college leer je alles over plas, de kringloop van wc’s en over hoe astronaut Andre Kuipers in de ruimte al heel vaak zijn eigen plas heeft gedronken.


Algemene informatie:

  • De MuseumJeugdUniversiteit is een soort cursus met 4 colleges.
  • De colleges worden georganiseerd voor kinderen van 8 - 12 jaar, op vier zondagen: 13 februari, 27 maart, 24 april en 22 mei, van 11:30-12:30 uur. Het maximum aantal kinderen is 75 (vol=vol). De kinderen ontvangen voor aanvang van hun eerste college een collegekaart en na afloop van de laatste lezing een diploma.
  • Deelname aan de vier colleges kost € 20.- De inschrijving loopt via www.museumjeugduniversiteit.nl
  • De colleges worden gegeven door onderzoekers en specialisten van een werkveld of onderzoeksgebied. Het verhaal is volledig toegespitst op de doelgroep en dat sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen.
  • Als het kan, neemt de spreker spullen mee van zijn/haar onderzoekgebied of modellen die het verhaal illustreren. Ook worden vaak kleine experimentjes gedaan om te illustreren hoe iets werkt.
  • De colleges duren zo'n 50 minuten.
  • Na het college is nog ruimte voor vragen.
  • Na één uur worden de kinderen weer met hun ouders verenigd in de foyer van het Museon.