Logo One Planet

Das

Das in het museum. Foto: MPJO
Das in het museum. Foto: MPJO

Onder de dassen vallen jaarlijks veel verkeersslachtoffers. Dassentunnels moeten de das helpen bij het oversteken.

In het bos vind je soms een hol en daarnaast grote hopen zand met een sleepspoor erin. Dat kan de toegang zijn tot een uitgebreid gangenstelsel met verschillende ruimtes: een dassenburcht. Daar woont de familie das (Meles meles). Van de jonge dassen die in de burcht geboren worden blijven er enkele bij de familiegroep wonen. De andere jongen maken lange trektochten op zoek naar een nieuw territorium.

Veilig oversteken

Rond 1900 waren er 12.000 dassen in Nederland. Door jacht en afname van hun leefgebied waren er in 1980 nog maar 1.200 dassen over. Een jachtverbod werd ingesteld. Sindsdien veroorzaakt de enorme toename van het verkeer veel verkeersslachtoffers onder de dassen; .

Wissel

Dassen zijn nachtdieren. Iedere avond verlaten ze hun burcht in het bos en lopen volgens vaste paden (wissels) naar grasland en akkers, op zoek naar wormen en kevers. Veel dassen worden daarbij aangereden. Inmiddels zijn speciaal voor dassen tunnels aangelegd waardoor er minder verkeersslachtoffers vallen. Toch sterven er in Nederland nog  jaarlijks ongeveer 700 dassen in het verkeer.

Dassentunnel 

Een dassentunnel, of kleine faunatunnel, maakt het kleine dieren mogelijk veilig de weg te passeren. De tunnels sluiten vaak aan op bestaande looproutes van dieren. Hekken en beplanting langs de weg leiden de dieren naar de tunnel toe. Zo’n tunnel is geschikt voor vossen, dassen, konijnen, egels, muizen en amfibieën.

Wist je dat
… een das zijn kleine oren naar voren toe kan buigen zodat er bij het graven geen zand in komt?

Wist je dat
… het aantal dassen in Nederland op dit moment wordt geschat op 5.000 tot 6.000?

De das in de collectie van Museon-Omniversum