Logo One Planet
De dodo van Museon-Omniversum
De dodo van Museon-Omniversum

Dodo: donzige waggelaar

De dodo werd in 1598 door de Hollanders ontdekt toen zij zich op Mauritius vestigden. In 1681 is hij uitgestorven.

Eilanden werden door toevallig aangespoelde dieren bevolkt. Vaak waren dat vogels die hun vliegvermogen verloren omdat ze geen vijanden hadden. De Dodo kan niet daardoor ook niet vliegen. Een volwassen dodo lijkt op een jonge duif met wat donshaar op zijn kop. De dodo werd in 1598 door de Hollanders ontdekt toen zij zich op Mauritius vestigden. In 1681 is de dodo uitgestorven. Waarschijnlijk aten ingevoerde varkens en geiten het voedsel en de eieren van de dodo op. Ook werd er op de dodo gejaagd vanwege het vlees.

De dodo en de Calvaria-boom

Lange tijd hebben we gedacht dat de Calvaria-boom (Sideroxylon grandiflorum) voor zijn voortbestaan afhankelijk was van de dodo: het zaad van de boom zou alleen kunnen ontkiemen als het door de maag en de ingewanden van de dodo was gegaan. Dat zou betekenen dat alle nog op Mauritius voorkomende bomen van deze soort dus vóór 1681 moesten zijn ontkiemd zijn en dat de boom dus tot uitsterven zou zijn gedoemd. Later onderzoek heeft echter uitgewezen dat er op het eiland wel degelijk Calvaria-bomen groeien die na 1681 zijn ontkiemd. Bovendien zijn botanici erin geslaagd zaden zoner tussenkomst van dieren te laten ontkiemen.

Dat neemt niet weg dat de Calvaria-boom wordt bedreigd. De oorzaak? De grootschalige ontbossing sinds de komst van de eerste kolonisten in de zeventiende eeuw.

De dodo in de collectie van Museon-Omniversum