Logo One Planet

Edelhert

Kudde edelherten
Kudde edelherten

’s Zomers leven edelherten in bossen. In de winter is in de bossen niet genoeg voedsel te vinden en trekken ze naar rivierdalen. Dat is hun natuurlijk gedrag. De edelherten in Nederland leven in natuurparken, omgeven door hekken en wegen. Voor hen is die natuurlijke seizoentrek onmogelijk.

Het edelhert (Cervus elaphus) met zijn glanzend roodbruine vacht is het grootste hert in Europa. Het dier leeft in groepen (roedels) in bossen met open vlakten zoals heidevelden. In de zomer vormt een mannetje een gewei. In de herfst probeert elk mannetje een groep vrouwtjes bijeen te krijgen, een harem. Met indrukwekkende geluiden (burlen) en geweigekletter vindt het machtsvertoon tussen de mannetjes plaats.

Overbevolking 

Onze edelherten kunnen niet uit de natuurparken waardoor het gebied overbevolkt raakt. Ieder voorjaar wordt daarom een deel van de edelherten afgeschoten. Er zijn plannen om het edelhert meer bewegingsvrijheid te geven. Dan hoeven ze niet meer afgeschoten te worden en kunnen ze in de winter voedsel zoeken in de uiterwaarden.

 Wist je dat
… een gewei uit bot bestaat met een donkergrijze huid eromheen?

Wist je dat
… al onze edelherten in afgesloten natuurparken leven? Een vrij levend edelhert is de grens over gekomen uit Duitsland of België of ontsnapt uit een hertenkamp of fokkerij.

Het edelhert in de collectie van Museon-Omniversum