In 1942 werd Nederlands-Indië veroverd door Japan. In het Aziatische rijk dat Japan voor ogen had, was voor westerse invloeden geen plaats. De militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en mensen die nauw bij dit leger waren betrokken, werden krijgsgevangen gemaakt.
Inheemse KNIL-militairen werden alweer snel vrijgelaten, maar moesten hun eed van trouw aan het Nederlandse gezag herroepen. Velen deden dat niet, waaronder de meeste Molukkers. Hen wachtte dwangarbeid. 42.000 Europese KNIL-militairen kwamen in krijgsgevangenkampen terecht; ook zij werden vaak als dwangarbeiders ingezet. 100.000 andere mannen, vrouwen en kinderen werden vanwege hun westerse achtergrond opgesloten in concentratiekampen. 150.000 mensen van gemengde afkomst bleven buiten de kampen, maar moesten daar vaak zonder baan en inkomen zien te overleven in een omgeving die steeds vijandelijker werd. Al deze mensen hebben een eigen ervaring met de Japanse bezetting en de gevolgen hiervan. In deze tentoonstelling presenteert het Museon aan de hand van voorwerpen, tekeningen en audio een groot aantal van deze persoonlijke verhalen.
Luister naar de introductie bij de online-tentoonstelling:
Transcriptie van de gesproken tekst
Het Museon beheert een belangrijke collectie tekeningen die in de Japanse concentratiekampen zijn gemaakt. Deze collectie is opgebouwd uit schenkingen van mensen die na de Tweede Wereldoorlog Indonesië hebben verlaten. In het eerste gedeelte van de tentoonstelling vertellen we het verhaal van de oorlog in Azië aan de hand van tien persoonlijke verhalen. In de zaal tonen we een selectie tekeningen uit de Japanse concentratiekampen. In de audiotour voegen we zoveel mogelijk perspectieven toe: man, vrouw, kind, maar ook Nederlands, Indisch en Moluks.