Logo One Planet

Otter

Otter
Otter

Om inteelt te voorkomen moeten dieren paren met soortgenoten uit een ander gebied, een andere populatie. Vaak is dat niet mogelijk doordat veel van onze natuurgebieden niet meer met elkaar in verbinding staan.

Otters (Lutra lutra) leven rondom de oevers van stromend water en meren met dichte begroeiing. Het zijn speelse bewegelijke dieren. Hun lichaam is sterk gestroomlijnd. Otters eten vooral paling, voorn, kikkers en vogels. Als in de winter het water bevriest zoekt hij ergens anders open water om voedsel te vinden.
Vroeger jaagden vissers veel op otters. Otters zouden teveel vis vangen en men gebruikte zijn waterafstotende en warme bont.

Gezond eten

Als bestrijdingsmiddelen, dioxines en PCB’s in het water terecht komen worden ze opgenomen door waterplanten en kleine waterdiertjes. De planten en waterdiertjes met deze gifstoffen worden gegeten door vissen en andere dieren, en die worden ook weer opgegeten. Uiteindelijk krijgt de otter het gif in zijn lijf. Dit proces van ophoping van gifstoffen heet accumulatie. Het zorgt ervoor dat otters zich niet goed meer kunnen voortplanten. Gelukkig is de Nederlandse waterkwaliteit inmiddels flink verbeterd.

‘Buitenlanders’

Otters kunnen alleen bestaan in een gezond milieu, waar de leefgebieden van verschillende otterpopulaties met elkaar verbonden zijn. De otter stierf in Nederland uit door afname van leefgebied en door watervervuiling. Nadat het leefgebied voor otters verbeterd werd, zijn otters uit Oost-Europa uitgezet. Momenteel komt de otter weer voor in Noordwest-Overijssel, Friesland, Gelderland en langs de Overijsselse Vecht.

Ontmoeting

Otters kunnen heel goed ruiken. De mannetjes en vrouwtjes leven apart, maar vinden elkaar door geursporen en gefluit. Alleen voor de paring komen ze bij elkaar. Ze paren in het water. Om inteelt te voorkomen is het nodig dat otters paren met otters uit een andere populatie. Daarom is het belangrijk dat leefgebieden van verschillende otterpopulaties met elkaar verbonden zijn.

Wist je dat
… een jonge otter zijn eerste duik neemt als hij 35 dagen oud is?

Wist je dat
… in 1988 de laatste otter werd doodgereden op de A7 in Friesland?