Logo One Planet

Transportrevolutie

Een heel simpele uitvinding uit de vorige eeuw veranderde de wereld volledig: de zeecontainer. Elke zeecontainer is precies even breed: 2,44 meter. Ook zijn alle zeecontainers ter wereld precies even hoog: 2,59 meter. Er wordt met twee verschillende lengtes gewerkt: 6,10 meter en het dubbele daarvan: 12,20 meter.

Dankzij deze enorme, stalen dozen konden schepen veel sneller en efficiënter worden beladen. Hierdoor werd het transport vele malen goedkoper. Producten konden voortaan worden geproduceerd op plekken waar dat het goedkoopst was. Dankzij de zeecontainer maakte de wereldhandel een enorme groei door.

One Planet

Transport is een van de onderwerpen in One Planet, de vaste tentoonstelling van het Museon. In deze tentoonstelling draait het om de grote uitdagingen van deze tijd, die door de Verenigde Naties zijn vertaald in 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Doel 9 luidt: "Bouw veerkrachtige infrastructuur, bevorder inclusieve en duurzame industrialisering en stimuleer innovatie." Investeringen in infrastructuur en innovatie zijn immers belangrijke aanjagers van economische groei en ontwikkeling. Meer werkgelegenheid, betere handelsmogelijkheden, betere toegang tot gezondheidszorg en scholen helpen de levensstandaard van een land omhoog. Om gelijke toegang tot informatie en kennis voor iedereen te garanderen, moeten mensen over de hele wereld over internet kunnen beschikken. Zo worden bovendien ondernemerschap en innovatie gestimuleerd.