Logo One Planet
Schip op zee
Schip op zee

Terug naar waar je nooit bent geweest


 

28 juni 1950

Vestje van Rein Drop

Makassar, Celebes

| Coll. nr. 230163

Tijdens de koloniale oorlog werd Rein Drop geboren. Het was 7 september 1947. Ruim twee jaar later erkende Nederland de Indonesische onafhankelijkheid.

In mei 1950 werd Reins vader doodgeschoten; hij werkte voor het Nederlandse bestuur. Zijn moeder verliet samen met Rein haar geboorteland, net als vele anderen. Speciaal voor de reis maakte ze dit vestje met restjes vilt uit een pettenfabriek. De figuurtjes verbeelden de bootreis naar Nederland.

Luister naar het uitgebreide verhaal bij dit voorwerp:

Gesproken tekst meelezen

Nederland verloor zijn koloniale oorlog. De meeste mensen met een Nederlands paspoort vertrokken naar Nederland. Onder deze repatrianten bevond zich de 2-jarige Rein Drop, wiens moeder speciaal voor de reis dit blauwe, vilten, vestje heeft gemaakt. De letter R die ze erop heeft genaaid, staat voor Rein. De palmboom, boot, vis en Hollandse molen verbeelden de bootreis naar Nederland. Het vilt was afkomstig uit een pettenfabriek.

Zijn vader, Joop Drop, was direct na de Japanse capitulatie naar Indië gegaan. Uit een verslag:
“Half augustus 1945 vertrekt Joop Drop vanuit Londen naar Indië. Daar wordt hij controleur op Zuid-Celebes. Op een begrafenis ontmoet hij Anneke van der Klits. Eind 1946 trouwen ze.
Het is een onrustige naoorlogse periode. Als er weer een collega van Joop wordt neergeschoten, zegt Anneke in een opwelling: ‘Joop, jij bent de volgende.’
Tijdens hun huwelijksreis treffen zij de Engelse schrijver Harry Wilcox, die na de oorlogsperiode door Celebes trekt. Wilcox schrijft in een van zijn boeken: ‘Die avond was er een heerlijk ruikend kampvuur, waarbij een jonge controleur van Zuid-Celebes en zijn vrouw zaten. Ze genoten op die rustige plek van een kort moment van ontspanning na alle spanningen van de recente terroristische activiteiten in het zuiden van het eiland. Voor een controleur in die tijd was de kans om te overleven niet meer dan vijftig procent.’
Op 9 september 1947 wordt Reintje geboren.

In mei 1950 is Joop aan het werk, als er onverwachts een gewapende aanval begint. Onder de kreet bunuh Belanda, dood aan de Nederlander, wordt Joop door meerdere schoten geraakt. Twee dagen later sterft hij. Anneke en Reintje moeten het land uit. Hun schip vertrekt op 28 juni uit Batavia en brengt moeder en zoon voorgoed naar Nederland.”

Naar het volgende deel van de tentoonstelling

Deze pagina is onderdeel van de digitale tentoonstelling Getekend. Persoonlijke verhalen over de Japanse bezetting.

Ga naar het begin van deze tentoonstelling