Logo One Planet

Lesbrief - De wereld op je bord

Eetgewoonten in andere landen

In deze lesbrief staat het voorbereidings- en verwerkingsmateriaal voor op school bij de les 'De wereld op je bord' voor groep 5.

Zeehondensoep, krekelkroket of gefrituurde wormen... Het klinkt misschien wat onwennig, maar  in andere culturen smullen ze ervan. Gezond eten komt in veel vormen, alleen ‘Wat de boer niet kent, dat eet hij (vaak) niet. Dat geldt voor iedereen!

Al je zintuigen worden ingezet tijdens de opdrachten. Ruik je het verschil tussen kaneel en vanille? Kun je rijst eten met een vork en aardappels met stokjes? Verrassende en lekkere opdrachten leiden uiteindelijk tot je eigen gerecht. Dit bijzondere gerecht presenteer je aan de klas.

Thumbnail

Foto: Takoradee -  CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1481598

Wat is je lievelingsgerecht?

Wat heb je vanmorgen ontbeten? Brood met kaas, hagelslag, yoghurt met musli? Wat mensen over de hele wereld eten in de ochtend is heel verschillend. Bekijk het onderstaande filmpje wat anderen eten als ontbijt. 

Thumbnail

Wat is je lievelingseten?

Wat vind je het lekkerst om te eten in de avond. Heb je hetzelfde lievelingsgerecht of niet? Door te turven kun je zien welk gerecht de meeste kinderen het lekkerst vinden. Welk gerecht staat er op nummer 1? Wat staat er op 2? Maak er een top 5 van.

Uit welke landen komen de lievelingsgerechten van de klas eigenlijk? Schrijf achter de gerechten het land van herkomst.

Top 5 - Lievelingsgerechten in het Museon 

1. Friet (patat) uit België 

2.Pizza uit Italië

3. Sushi uit Japan

4. Shaorma uit het Midden Oosten

5. Nasi met saté uit Indonesië

Thumbnail

Belgische friet 

Deze gefrituurde aardappelstaafjes werden al rond 1900 gegeten in België maar waren in Nederland toen nog onbekend. In het Franstalige deel van België zeggen ze patates frites, maar in het Nederlandstalige België zeggen ze friet, want met patat wordt de gewone aardappel bedoeld. (bron: Wikikids)

Foto: Wikipedia CC

Eetgewoonten in andere landen

'Wat de boer niet kent, dat eet hij niet!' Dit Nederlandse spreekwoord vat de inhoud van de les ‘De wereld op je bord’ goed samen, maar toch gaan we nieuwe eetgewoonten uitproberen! 

Je wordt een wereldchef die altijd op zoek is naar vernieuwende gerechten. Door te kijken naar eetgewoonten in andere landen, krijg je inspiratie. Wat wordt er gegeten over de hele wereld? Er staan 6 pannen en je ontdekt wat er in zit. Slang, krokodil, rat, cavia, zeester? Met de 'Pannenshow' begint de les, om de nieuwsgierigheid te prikkelen.

Een goede chef gebruikt al zijn zintuigen. Je proeft en ruikt het eten, je bekijkt het eten van dichtbij en je raakt het eten aan. Misschien ontdek je wel nieuwe kruiden en planten uit India? Waarom eten we bijvoorbeeld alleen koe, varken of kip? Misschien kun je ook wel andere dieren eten. Netjes eten doe je met mes en vork, maar zijn er ook andere manieren om je eten 'netjes' op te eten? 

Je maakt verschillende zintuigelijke opdrachten (proeven van insecten en ruiken van kruiden etc.) en op stap met een pan. Daarin verzamel je allerlei antwoorden die tezamen een nieuw gerecht vormen. Wordt het een gefrituurde zebra met zeewier en vanille? Of wordt het gebraden vogelspin met kruidnagel en koffieboontjes? Aan het einde van de les presenteer als wereldchef een nieuw wereldgerecht. 

Thumbnail

Sateetje sprinkhaan? 

Foto: Wikimedia CC

Wat eten we in een week?

Prachtige foto's van gezinnen over de hele wereld met hun eten voor een week. Ontdek de verschillen. Klik op onderstaande foto. 

Thumbnail

Wat eet jij in een week? Houd dit bij en vergelijk dit dan dan met elkaar. NIet alleen wat, maar ook hoeveel je eet kan verschillen. Hoeveel groente, hoeveel vlees of vis? 

Geurenmemorie

Maak een geurenmemorie en test het uit op je klasgenoten. Stap voor stap staat de werkwijze op de site van NEMO. 

https://www.nemosciencemuseum.nl/nl/ontdek/doe-het-zelf/onthouden-met-je-neus/

Meer informatie over eten en 'vreemde' eetgewoontes en gerechten? Kijk dan eens op onderstaande websites.

School lunches van over de hele wereld:  

https://www.youtube.com/watch?v=Po0O9tRXCyA

Smaken verschillen: 

Filmpje van SchoolTV Beeldbank over waarom smaken verschillen. Of je iets lekker vindt, wordt niet alleen bepaald door de geur, kleur en smaak van voedsel. Ook wat je gewend bent speelt een belangrijke rol.

www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20080325_voedselanimatie01

Schoolt TV over insecten eten:

https://schooltv.nl/video/kun-je-insecten-eten-voedzaam-en-best-lekker/#q=insecten%20eten

https://schooltv.nl/video/het-klokhuis-insecten-eten/#q=insecten%20eten