Logo One Planet
Kind en aardbol
Kind en aardbol

Planetenwandeling

Een planetenpad op schaal om te ontdekken hoe groot de afstanden binnen ons zonnestelsel zijn

Ons zonnestelsel is zo gigantisch dat het eigenlijk moeilijk voor te stellen is. Deze MuseOnline activiteit neemt je mee op ontdekkingsreis langs de 8 planeten en de enorme afstanden binnen het zonnestelsel.

Geheel op schaal, staat elke stap (van een meter) die we zetten gelijk aan ongeveer 5 miljoen kilometer. Het ‘planetenpad’ is 1 kilometer lang en duurt maximaal 45 minuten. Met behulp van de download en Google Maps kun je de wandeling zelf uitzetten in het park, in het bos, op het strand, in de duinen of gewoon in de wijk. 

“Vaak heb je een eigen idee over hoe ons zonnestelsel met de 8 planeten er ongeveer uitziet, maar wanneer je deze daadwerkelijk op schaal namaakt, blijkt de ruimte een stuk groter, leger en adembenemender te zijn en de aarde een stuk kleiner, eenzamer en daarmee belangrijker om te beschermen!” – Louk Röell

Wist je bijvoorbeeld dat de aarde ook een eigen ster heeft? De zon.
De zon is het grootste object uit ons zonnestelsel. Het zonnestelsel, waarin wij leven, bestaat uit acht planeten met hun manen en verschillende dwergplaneten. Samen met honderdduizenden asteroïden (kleine en grote rotsblokken) en kometen cirkelen deze hemellichamen rond de zon.

Het Zonnestelsel als geheel is onderdeel van de Melkweg, een verzameling van ongeveer 200 miljard sterren die zich hebben geschikt in een spiraalvorm, samen met gas en stof.

Onze aarde is een planeet uit het zonnestelsel: een bol die elk jaar een keer om de zon heen draait. De aarde neemt een bijzondere plek in. Het is ons thuis! Om te begrijpen hoe uniek de aarde is, kun je de aarde het best vergelijken met de andere planeten in het zonnestelsel. Hierbij spelen de afmetingen en afstanden tot de zon een belangrijke rol. Wist je bijvoorbeeld dat de aarde ongeveer 150 miljoen kilometer van de zon af staat? De temperatuur is daardoor precies goed op aarde. Hierdoor is er vloeibaar water aan het oppervlak van de aarde ontstaan en dat was belangrijk voor de ontwikkeling van leven!

Maar er draaien nog meer planeten om de zon, elk met een eigen route (baan) en snelheid (omlooptijd). Sommige planeten lijken wel een beetje op de aarde. Mercurius, Venus en Mars hebben bijvoorbeeld een hard oppervlak, net als de aarde, waar je op rond kunt lopen. Maar op Mercurius is geen lucht, op Venus is het veel te heet en is de lucht giftig en op Mars is het te koud.

Veel verder van de zon draaien de planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Die zijn veel groter dan de aarde, maar hebben geen hard oppervlak. Het zijn eigenlijk grote bollen van gas en vloeistof. Neptunus is de laatste planeet in het zonnestelsel. Het duurt in ons schaalmodel vele weken voordat je na Neptunus weer iets tegenkomt. Je zou ongeveer 18 weken moeten lopen om bij de dichtstbijzijnde ster aan te komen.

Nieuwsgierig geworden naar de planeten en afstanden? Open dan de download en doe mee met het rondje planeten.

Download de planetenwandeling als pdf Printversie van de planetenwandeling (met witte achtergrond)