Logo One Planet

Samen met partners kunnen we deze missie volbrengen

De duurzame stedelijke delta

Een duurzame, gezonde toekomst; Meiny Prins, ceo van Priva en oprichter van Sustainable Urban Delta, strijdt hiervoor met een onvermoeibaar optimisme. Ze is ervan overtuigd dat het initiatief bij mensen zelf ligt, en bij ondernemers in het bijzonder.

Als ceo en mede-eigenaar van Priva, marktleider in klimaat- en procesautomatisering, reist Meiny Prins al jaren de wereld rond. Ze zag er steden vol smog, waar mensen in kleine appartementen wonen die ruiken naar riool. Omdat zij vond dat het ook anders kan, startte zij twaalf jaar geleden Sustainable Urban Delta: de duurzame stedelijke delta.

Energie en ideeën

Hierin draait het om een geïntegreerde aanpak van de stedelijke problemen. „We gaan uit van zelfvoorzienende communities en integrale oplossingen. Energie lever je bijvoorbeeld niet aan een centrale grid, wel aan je buurman. Maar waar begin je? Bij voedsel want dat is het allerbelangrijkste. En bij steden, want daar zit de beweging. En zeker ook bij ondernemers, want die hebben de energie en de ideeën.”

Integrale oplossingen

Meiny startte dichtbij huis: ze vond dat Nederland een andere positionering nodig had, een nieuwe brand. „Mijn boodschap aan de politiek was: we kunnen niet eeuwig aan het gas blijven hangen. We hebben prachtige voorbeelden van integrale oplossingen; glastuinbouw die warmte levert aan een woonwijk, hergebruikt afvalwater in voedselproductie, de meest duurzame en diervriendelijke kippenstal ter wereld. Tijdens mijn reizen liet ik die voorbeelden ook zien in mijn lezingen, want die oplossingen kunnen vaak ook elders werken.”

Voedselproducerende stad

Ze noemt Nederland de eerste voedselproducerende stad ter wereld. Daarmee kunnen we volgens haar een inspiratie zijn voor andere steden in de wereld. „New York, Londen en Shanghai kunnen het ook. Steden hebben niet alleen een green belt, maar ook brown fields; verlaten industrieterreinen waarmee niets gebeurt. Een stad als New York zou 75 procent zelfvoorzienend kunnen worden op basis van deze ongebruikte stukken land.”

Stadsboeren

Maar je hebt wel ondernemers nodig die dat gaan doen, vindt Meiny. „Steden kunnen zelf ruimte creëren voor ondernemers om rond voedselproductie nieuwe ecosystemen te bouwen.” Ze noemt voorbeelden van stadsboeren over de hele wereld die voedsel verbouwen in en rond de stad. Van daktuinen tot buitenteelt, kassen en indoorfarms.

Tijdens haar reizen komt ze veel ondernemerszin en enthousiasme tegen. „Je ziet dat juist de jonge mensen in steden gaan ondernemen. Er ontstaat een nieuwe dynamiek en communities rondom voedselproductie en verwerking. Als je een stuk hebt waar voedsel wordt geproduceerd, dan clusteren daar ook restaurants en markthallen omheen, met voedsel dat op duurzame manier lokaal wordt geproduceerd. Dat is zo gaaf om te zien.”

Waanzin en optimisme

Meiny geeft toe dat het haar veel energie kost om optimistisch te blijven. Haar geloof in mensen is sterk, maar voor toekomstbestendige klimaatoplossingen hoeven we in haar optiek niet veel van de huidige leiders te verwachten. „Waarom wordt er in Brazilië regenwoud verwoest om soja te verbouwen, terwijl hier in Europa land gesubsidieerd braak ligt? Waarom kunnen we niet door die waanzin heen breken en lokaal producten telen? Maar ik zeg steeds tegen mezelf: I refuse. Ik weiger mij erbij neer te leggen dat wij het als mensheid niet zelf kunnen redden. We moeten het met z’n allen blijven doen.”

Partnerships bouwen

Vanuit die laatste gedachte vindt zij het partnerships heel belangrijk. „De wereld lijkt er momenteel een van louter contrasten en verschillen, terwijl we samen gewoon op één planeet leven. Mensen moeten met elkaar de grootste gemene delers zoeken en daarop voortbouwen. Want je kan het niet alleen. Het bouwen van partnerships, ook vanuit je onderneming, de verbinding zoeken met andere sectoren; dat allemaal maakt dat we deze missie werkelijkheid kunnen volbrengen. Daarom omarmen wij initiatieven als One Planet. Educatie en vooral het bieden van perspectief is voor Priva belangrijk. Wij hebben de technologie, maar als bedrijf hebben we de mensen nodig die erin geloven. En een overheid die het gaat faciliteren.”

Nooit meer honger

Het verhaal van de Sustainable Urban Delta gaat ondertussen steeds meer leven, merkt Meiny. Bij steden, maar ook bij haar klanten. „De wereld die ik in 2010 begon te schetsen, wordt door de technologie steeds meer mogelijk gemaakt. Maar er zijn ook stedenbouwkundige interventies nodig, je moet bijvoorbeeld met vastgoedontwikkelaars om tafel.”

One Planet past volgens haar perfect bij een typisch Nederlandse kwaliteit: integraal denken. „De dingen zó bij elkaar brengen dat ze goed zijn voor ons allemaal. Dat moeten we samen doen met al die andere ondernemers die daar vandaag al aan kunnen bouwen.” Ze verwijst naar een mooie belofte van net na de Tweede Wereldoorlog: nooit meer honger. Daarna kwam er een wet. „Het waren de ambitie en die wet die aan de basis van innovaties in de tuinbouw stonden. Soortgelijke initiatieven voor de toekomst kunnen bij uitstek door One Planet worden uitgedragen.”


PRIVA & SUSTAINABLE URBAN DELTA

One Planet werkt samen met verschillende partners om mondiale uitdagingen hoog op de agenda te zetten. En zoveel mogelijk mensen concrete handvatten te bieden hieraan mee te doen. Zodat we samen een duurzame toekomst realiseren. Door te inspireren, van elkaar te leren en samen te werken.

Meiny Prins is met haar initiatief Sustainable Urban Delta zo’n partner. Ze is directeur van Priva, een technologiebedrijf dat hardware, software en digitale diensten ontwikkelt op het gebied van klimaatbeheersing, energiebesparing en optimaal hergebruik van water. Ze was Zakenvrouw van het Jaar 2009. In 2012 startte ze met de Sustainable Urban Delta, dat sinds 2020 een stichting is. Doel is om stadsbesturen, stedenbouwkundigen, architecten, vastgoedontwikkelaars, bedrijven, ondernemers en burgers te inspireren en helpen ontdekken dat er in een voedselproducerende stad, nieuwe en veelbelovende verbindingen zullen ontstaan op economisch, sociaal en ecologisch niveau.

Meer info: sustainableurbandelta.com


Tekst: Robert Heeg