Logo One Planet

Masterclass: verdieping in je fotografie

door Jan Vermeer

Foto: Bas van Laarhoven . Winnaar Groene Camera 2021 in de categorie Zoogdieren
Foto: Bas van Laarhoven . Winnaar Groene Camera 2021 in de categorie Zoogdieren
Activiteit | 21 mei 2022

Daag jij jezelf voldoende uit om het maximale uit je foto’s te halen? Tijdens deze masterclass laat Jan Vermeer je zien dat ook jij mogelijkheden laat liggen om betere foto’s te maken.

Een aansprekende natuurfoto maken kunnen we allemaal, maar kun je ook een compleet andere foto maken van hetzelfde onderwerp die net zo aansprekend is en iets toevoegt aan de andere foto?

En kun je ook nóg een derde, een vierde en een vijfde foto maken, die op zichzelf kunnen staan en toch andere aspecten laten zien?

Aan de hand van concrete voorbeelden laat Jan Vermeer zien hoe je gebruik kan maken van andere invalshoeken om verder te kijken dan die ene prachtige foto.

Leer van de expert

Als iemand ervaring heeft in deze manier van fotograferen is het Jan Vermeer. Jan heeft een feilloos gevoel voor mooie foto’s , dat blijkt wel uit de vele prijzen die hij heeft gewonnen. Jan kiest ervoor dichtbij zichzelf te blijven. Hij zal niet snel een documentaire serie maken, maar hij verstaat wel de kunst om sterk gevarieerde foto’s te maken van één onderwerp. In deze masterclass deelt hij zijn manier van kijken, zijn benadering en laat hij tal van voorbeelden zien hoe hij te werk gaat.

Zelf aan het werk

In het tweede deel van deze masterclass ga je ook zelf aan de slag. Je gaat naar buiten en aan de hand van de aanwezige stadsnatuur ga je dit concept uitvoeren. Je ontvangt een heldere opdracht en als afsluiting bespreekt Jan enkele series in de plenaire zaal. We sluiten af met een gezellige borrel.

Over Jan Vermeer

Jan Vermeer is ruim 25 jaar professioneel fotograaf. Hij deelt graag zijn kennis met anderen door het geven van lezingen, workshops en tijdens het begeleiden van fotoreizen. Jan bezocht ruim vijftig landen waaronder Nova Zembla, Spitsbergen, Antarctica, IJsland, Congo, Namibië, Rwanda en het bijzondere atol Aldabra. Van deze reizen zijn verschillende boeken verschenen: het gelauwerde Arctic en Antarctica, Breaking Ice en Witte Wereld. Witte Veluwe is een ijskoud boek over de Veluwe en recent is Paddenstoelen verschenen.

Zijn foto’s zijn veelvuldig bekroond in prestigieuze fotowedstrijden zoals bij de BBC Wildlife of the Year Contest. De boeken Arctic en Antarctica behaalden de eerste prijs bij de International Photography Award. Hoe geweldig dit ook allemaal is, het belangrijkste voor Jan is en blijft om te laten zien hoe mooi de wereld, de natuur is. Of zoals hij het zelf verwoordt: ‘Ik wil bewondering en verwondering teweegbrengen’. Alleen op die manier is er een toekomst.

Onderdeel van deze masterclass is de prijsuitreiking van de Groene Camera 2022 en de opening van de expositie van de beste natuurfoto's uit Nederland en België.

Programma

13:00 Inloop
13:30 Start Masterclass
14:30 PAUZE
15:00 Prijsuitreiking Groene Camera 2022
15:45 Deel 2 Masterclass
16:45 Afsluitende borrel