Logo One Planet
Romeinse vaas
Romeinse vaas

Romeinen langs de Rijn

Audiovisuele presentatie door archeologe Diana de Wild

Activiteit

Een houten speelgoedpaard, een aardewerken pot met een gezicht en de leren zool van een vrouwenschoen.

De tentoonstelling “Romeinen langs de Rijn” in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden laat zien wat we van het dagelijks leven in de Romeinse forten langs de Rijn weten. Vanaf het midden van de eerste eeuw n.Chr. vormde de Rijn in ons land de grens van het Romeinse Rijk. Om deze grens te bewaken bouwden de Romeinen forten langs de rivier waarin soldaten woonden, die afkomstig waren uit alle delen van het Romeinse Rijk. Een Romeins soldaat was 20 tot 25 jaar in dienst. Hij mocht officieel niet trouwen, maar de meeste soldaten hadden wel een vrouw en kinderen. Zij woonden in dorpjes, die naast de forten lagen, maar ook in de forten zelf. Resten van de Romeinse forten en deze dorpjes zijn de afgelopen eeuw op veel plaatsen langs de Rijn opgegraven.
Driehonderd van deze vondsten zijn te zien op de tentoonstelling “Romeinen langs de Rijn”, die nu in het Rijksmuseum van Oudheden te zien is. 

Tijden:
Als gevolg van het Coronavirus en de richtlijnen van het RIVM, hebben wij de tijden van de presentaties moeten aanpassen en kunnen wij minder bezoekers toelaten dan voorheen.

De lezingen vinden nu plaats op dinsdagen van 12.45 - 14.00 uur en van 15.00- 16.15 uur.

Tickets:
U dient van tevoren een entreekaartje en tijd te reserveren via deze link.
Ook met uw Museumkaart of Vriendenpas moet u via een reservering maken. Kies dan voor een 0-euro ticket en toon de ticket en de Museumkaart/  Vriendenpas aan de kassa.