Logo One Planet
Cacao. Foto: Rosario Soffia / CC
Cacao. Foto: Rosario Soffia / CC

De Voedselvlucht

Een ontdekkingstocht door de niet zo smaakvolle wereld van chocolade en avocado's

Digitale les Voortgezet onderwijs Vmbo

Welkom bij deze digitale les over voedsel en duurzaamheid! In deze lesmodule duiken we in de wereld van avocado's en chocolade en ontdekken we hoe deze producten verbonden zijn met de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's).

De SDG's zijn zeventien doelen die door de Verenigde Naties zijn vastgesteld om een betere en duurzamere toekomst voor iedereen te creëren. Deze doelen zijn onder andere het tegengaan van armoede en honger, en het bevorderen van duurzame landbouw en voedselproductie. Deze doelen zijn belangrijk omdat voedsel een basisbehoefte is voor iedereen en het een grote invloed heeft op ons milieu en onze samenleving.

In deze digitale les gaan we dieper in op twee specifieke producten: avocado's en chocolade. We verkennen de invloed van deze producten op mens, natuur en milieu en onderzoeken hoe we kunnen zorgen voor een duurzamere productie en consumptie.

Avocado's. Foto: SFriedbergPhoto / CC

Avocado: oriëntatie

Duur: 15 minuten

Meer informatie
Avocado met mes erin (afbeelding gegenereerd met behulp van AI)

Avocado: gangwars

Duur: 20-25 minuten

Meer informatie
Voor 1 avocado is 227 liter water nodig. Foto: jalexartis Photography / CC

Avocado: waterslurpers

Duur: 30 minuten

Meer informatie

Avocado: transport

Duur: 30 minuten

Meer informatie
Chocola (met AI gemaakte afbeelding)

Chocolade: oriëntatie

Duur: 20 minuten

Meer informatie
Foto: Marc Veraart / CC

Chocolade: orang-oetan

Duur: 2x50 minuten

Meer informatie
Foto: ILO

Chocolade: mensenrechten

Duur: 40-60 minuten

Meer informatie
Kinderarbeid op een palmolieplantage. Foto: ILO Asia-Pacific

Chocolade: een betere toekomst?

Duur: 60 minuten

Meer informatie
Yogyakarta, Indonesië. Foto: Aulia Erlangga/CIFOR

Chocolade: duurzame gemeenschappen

Duur: 2x50 minuten

Meer informatie