Logo One Planet

Dominee met voetbalbeker

Dominee Hamel met avondmaalbeker aan het bed van een stervende
Dominee Hamel met avondmaalbeker aan het bed van een stervende

Mei 1943

Voetbaltrofee annex avondmaalbeker
Tamarkan, Thailand | Fotograaf: Coll. nr. 66299

De legerpredikant Carel Hamel zette zijn werk voort in de krijgsgevangenkampen waar hij terechtkwam. Van een stervende medegevangene kreeg hij deze beker. Voortaan deed deze voetbaltrofee onder andere dienst bij het toedienen van de laatste sacramenten aan stervenden in het kamp.

Luister naar het uitgebreide verhaal bij dit voorwerp:

Transcriptie van de gesproken tekst

Vóór de Japanse bezetting van Java was de beker in de vitrine een gewone sporttrofee: zilverkleurig metaal, 25 centimeter hoog, volgens een inscriptie beschikbaar gesteld door de handelsmaatschappij Toko Kalisat. Hij is voor de oorlog gewonnen door een Nederlandse KNIL-militair, die hem als krijgsgevangene mee het kamp in nam. Na de dood van de soldaat in het kamp werd de beker gebruikt door legerpredikant Carel Hamel. Deze vertelt er het volgende over:
“Deze voetbaltrofee heeft vele malen als Avondmaalsbeker dienst gedaan. De viering van het Heilig Avondmaal stelde ons voor problemen, maar we telden die toen licht. Was er geen wijn, waarom dan geen thee gebruikt? De Avondmaalsviering onder zulke benarde omstandigheden zei velen meer dan de hoge plechtigheid onder idealer omstandigheden ooit had gedaan.”

Volgende voorwerp

Deze pagina is onderdeel van de digitale tentoonstelling Getekend. Persoonlijke verhalen over de Japanse bezetting.

Ga naar het begin van deze tentoonstelling