Logo One Planet

Ongewenst aandenken

Indonesische demonstratie te Semarang
Indonesische demonstratie te Semarang

26 april 1949

Twee krissen
Bojonegoro, Java | Fotograaf: Coll. nr. 233125

Vlak na de Japanse overgave riep Indonesië de onafhankelijkheid uit. Spandoeken sommeerden de Nederlanders om weg te blijven.Indonesiërs gewapend met messen, stokken en speren maakten de straten onveilig voor de oude machthebbers. Nederland stuurde soldaten om de orde te herstellen. Piet van der Steen was een van hen. Tijdens een patrouille in een verlaten kampong vond hij deze twee krissen, die hij als aandenken meenam. Achteraf had hij daar spijt van. Daarom schonk hij ze aan het Museon.

Luister naar het uitgebreide verhaal bij dit voorwerp:

Transcriptie van de gesproken tekst

Twee dagen na de Japanse overgave riep Indonesië de onafhankelijkheid uit. Overal verschenen spandoeken die de Nederlanders opriepen om weg te blijven. Indonesiërs gewapend met messen, stokken en speren heersten over de straten. Voor de oude machthebbers en mensen die als vreemdelingen werden gezien, werd het land steeds gevaarlijker.
Deze chaos ging over in een koloniale oorlog, toen Nederland troepen stuurde om de orde te herstellen. Piet van der Steen was een van de soldaten die door Nederland werden ingezet. Tijdens een patrouille in een verlaten kampong vond hij de twee eenvoudig uitgevoerde krissen in de vitrine, Indonesische dolken, die hij als aandenken meenam. Achteraf had hij daar spijt van. Nu maken ze onderdeel uit van de collectie van het Museon. Mocht de oorspronkelijke eigenaar zich melden, zo heeft het museum beloofd, dan krijgt die de krissen terug.

Volgende voorwerp

Deze pagina is onderdeel van de digitale tentoonstelling Getekend. Persoonlijke verhalen over de Japanse bezetting.

Ga naar het begin van deze tentoonstelling