Logo One Planet
Koala's (Foto: Joel Sartore / National Geographic Photo Ark)
Koala's (Foto: Joel Sartore / National Geographic Photo Ark)

National Geographic: Photo Ark

Photo Ark

Tentoonstelling | 12 oktober 2017 - 10 juni 2018

National Geographic: Photo Ark

Photo Ark

“I want to get people to care, to fall in love, and to take action.”  — Joel Sartore

In het Museon in Den Haag is tot en met 10 juni 2018 ‘The National Geographic Photo Ark’ van fotograaf Joel Sartore (1962) te zien. Hij legt dieren vast als ambassadeurs voor het behoud van biodiversiteit. Het is een ontroerend en visueel krachtig project met studioportretten van dieren, dat zich richt op de fotografie van bedreigde soorten. Sartore fotografeert elke diersoort tegen een zwarte of witte achtergrond. Zo krijgen ze allemaal evenveel gewicht, van een nietig kikkertje tot een machtige olifant. De fotograaf wil met Photo Ark mensen inspireren om deze dieren te beschermen.

7.000 dierportretten

Joel Sartore heeft als doel alle ruim 12.000 soorten, die tegenwoordig vooral nog in dierentuinen en aquaria leven, te fotograferen. Na ruim twaalf jaar heeft hij al meer dan 7.000 portretten gemaakt. Sartore: “De Photo Ark is geboren uit wanhoop om de wereldwijde achteruitgang van de biodiversiteit tot stilstand te brengen of op zijn minst te vertragen.” De fotograaf heeft om deze fotocollectie tot stand te brengen in meer dan 250 dierentuinen, aquaria en dierenopvangcentra wereldwijd gewerkt.

Tentoonstelling

The National Geographic Photo Ark belicht meer dan 60 van Sartore’s meest aangrijpende en ontroerende portretfoto’s op groot formaat en geeft de bezoekers de unieke gelegenheid om oog in oog te staan met deze bedreigde dieren. Aanvullend op de getoonde foto’s worden er ruim 5000 foto’s geprojecteerd. Joel Sartore heeft op bijna elk continent gefotografeerd en benadrukt de veranderende omgeving van dieren, het verdwijnen van leefgebieden en soorten die intensief worden bejaagd en het ten prooi vallen aan illegale handel van deze dieren. Als reactie op dit voortdurende verlies is Sartore het project Photo Ark begonnen.

Bij elk portret in de tentoonstelling wordt de status van de soort vermeld zoals deze is vastgesteld door de International Union for Conservation of Nature (IUCN), ’s werelds oudste en grootste internationale milieuorganisatie. Met duurzaamheid als uitgangspunt, onderzoekt de IUCN per soort het risico op uitsterven. Hoewel het dreigingsniveau per diersoort verschilt, hebben ze stuk voor stuk een belangrijk verhaal te vertellen. In de tentoonstelling is tevens een fraaie opstelling te zien van bijzondere dieren uit de natuurhistorische collectie van het Museon.

Documentaire & boek

Vanaf vrijdag 27 oktober 2017 zendt National Geographic om 22.00 uur de documentaire reeks ‘Photo Ark’ uit. In drie wekelijkse afleveringen wordt Sartore gevolgd op zijn reis langs dierentuinen over de hele wereld en vertelt hij wat hem drijft.
De mooiste foto’s uit Sartore’s ‘Photo Ark’ werden eerder dit jaar al gebundeld in een magnifiek kijkboek (400 pagina’s), gepubliceerd door Fontaine Uitgevers in samenwerking met National Geographic. Het boek is tevens verkrijgbaar in de winkel van het Museon.
 

Bekijk hier een interview met Joel Sartore over de tentoonstelling:

Over Joel Sartore

National Geographic Joel Sartore is een bekroonde fotograaf, spreker, auteur, docent en natuurbeschermer. Zijn werk is veelvuldig gepubliceerd in onder andere National Geographic Magazine. Voor meer informatie: joelsartore.com

Samenwerking

Photo Ark is onderdeel van de NatGeo Focus Gallery, de permanente fototentoonstelling van het Museon. De tentoonstelling is een samenwerkingsverband tussen National Geographic, Ohama’s Henry Doorly Zoo & Aquarium en het Museon.
 

Klik hier voor alle tentoonstellingen.